Maand

Maart

 • Agenda

  Op deze pagina kunt u lezen welke werkzaamheden wij per maand op de kwekerij uitvoeren. Het seizoen loopt van begin maart tot en met half oktober. Daarna wordt de kwekerij klaar gemaakt voor de winter. Gedurende het jaar zullen we ook de activiteiten die wij organiseren op deze pagina plaatsen. Houd deze pagina dus in de gaten om goed op de hoogte te blijven!
 • -------------------------------
 • Bessenstruiken

  Om de bessenstruiken goed vochtig te houden is er een irrigatiesysteem aangebracht. Elke rij bessen krijgt via een lange slang druppelsgewijs water wanneer dit nodig is. Dit water wordt uit de nabij gelegen sloot gehaald en naar de kwekerij gepompt. Deze pomp wordt elke winter binnen gezet, maar wordt in maart weer terug geplaatst. De kans op strenge vorst is dan weer een beetje voorbij en zo kunnen de bessenstruiken genoeg water krijgen op het moment dat ze weer gaan groeien.
 • -------------------------------

April

 • De struiken

  De struiken beginnen weer te groeien na de winterpauze. Ze krijgen water en meststoffen voor een optimale groei. Ook het onkruid groeit helaas hard mee, dus de kwekerij wordt regelmatig gewied. In deze maand wordt ook de winkel helemaal schoongemaakt en weer gevuld met jams, sappen en andere verkoopwaar. Bij mooi weer wordt ook het terras al klaargemaakt voor het nieuwe seizoen.

Mei

 • Bessenstruiken in bloei

  In mei komen de bessenstruiken in bloei. Een prachtig gezicht om te zien! Hopelijk zijn de nachten niet te koud meer, zodat de bloesems niet bevriezen. Bij nachtvorst van 5 graden of meer bestaat de kans dat de bloesem bevriest. Hierdoor hebben we minder bessen later dit jaar. Wanneer de struiken in bloei staan willen we ook graag dat de bijen hun werk komen doen, nl het bestuiven van de bloemen. Bij zonnig weer is het terras in de fruittuin deze maand al open. Bezoekers zijn van harte welkom en kunnen meteen een bezoek brengen aan de bloeiende kwekerij. Jongeren vanaf 13 jaar die graag op de kwekerij willen werken om bessen te plukken kunnen zich nu aanmelden op telefoonnummer 0638571404.

Juni

 • Nieuws

  Zaterdag 21 juni stellen wij onze biologische blauwe bessenkwekerij open in het kader van ‘Lekker naar de Boer’. Wij zijn deze dag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur en vieren tevens de opening van het nieuwe bessenseizoen! Vanwege het warme voorjaar zijn in juni namelijk al bessen te koop! Er worden deze dag rondleidingen gegeven over het bedrijf en er zullen pannenkoeken gebakken worden op een houtvuur. De allerkleinsten kunnen een filmpje kijken over Boris Bes. Ook zal er een kraampje te vinden zijn met creatieve en originele cadeaus gemaakt door Roelie en Simone. Leuk om te krijgen en leuk om te geven. Het idee om gebruikte spullen een tweede kans te geven en in een nieuw jasje te steken is niet alleen duurzaam, maar levert ook nog eens hele leuke dingen op. Dit creatieve duo bedenkt steeds weer nieuwe dingen en wil graag hun ideeën delen om de bezoeker een stukje op weg te helpen om zelf aan de slag te gaan. Hun producten zullen het hele seizoen te zien en te koop zijn. Voor meer informatie kunt u bellen met Simone: 0655521181.

 • -------------------------------
 • Van bloesem naar bes

  In juni transformeert de bloesem naar een beginnende bes, de bessen beginnen zich te ontwikkelen. Afhankelijk van het weer kunnen de eerste bessen eind juni soms al geplukt worden. Omdat ook de vogels dol zijn op blauwe bessen is dit tevens het moment om de enorme netten weer over de kwekerij te spannen. De drie netten zijn elk 60 meter lang en 60 meter breed en het is dan ook een hele klus om ze weer goed op hun plaats te krijgen. Hierdoor blijven de bessen wel goed beschermd tegen hongerige vogels.

Juli

 • Het plukwerk

  Nu komt het plukwerk echt goed op gang. Ook komen steeds meer mensen een bezoekje brengen aan de kwekerij en de winkel om vervolgens nog even na te genieten in onze mooie fruittuin. Er wordt volop genoten van ons overheerlijke blauwe bessen ijs!

Augustus

 • Drukste plukmaand

  Dit is de drukste plukmaand. Er worden verschillende soorten tegelijkertijd geplukt. Veel mensen hebben nu vakantie en dat betekent meer bezoekers. Veel bedrijvigheid zowel op de kwekerij als in de winkel en de fruittuin. Terwijl de sportieve fietser geniet van koffie met bessentaart kan ondertussen de accu van de fiets ook bij ons worden opgeladen.

September

 • Het plukken gaat door

  Het plukken gaat door, maar de vroege soorten hebben rond september nog maar weinig bessen. Hierdoor is er weer iets meer tijd voor het onkruid wieden over. Eind september worden de netten weer verwijderd. Ze worden gecontroleerd op gaten en scheuren die op verschillende manier ontstaan. Harde wind is vaak een oorzaak van kapotte netten. De kapotte netten worden gerepareerd.

Oktober

 • In Oktober

  In oktober wordt er nog een paar keer per week geplukt. Rond half oktober zijn alle struiken leeg geplukt en kan de voorbereiding op de winter beginnen. De pomp wordt uit de sloot gehaald en gedurende de winter binnen gezet. Indien voorradig worden de plantrijen afgedekt met houtsnippers.

Winter

 • Winterperiode

  In deze periode worden de struiken gesnoeid. Struiken die te dicht op elkaar staan worden verplant, zodat elke struik weer ruimte heeft om in het nieuwe jaar goed door te groeien.
  Alle onderhoudswerkzaamheden vinden ook in de winter plaats. Denk aan verven etc.