Recepten

Zoete blauwe bessen koekjes
100 g boter, gesmolten
100 g lichtbruine basterdsuiker
50 g suiker
1 ei
200 g bloem
2 tabletten witte chocolade (a 100g), grof gehakt
1 bakje blauwe bessen (150g)

Benodigdheden: bakpapier



Bereiding:

Verwarm de oven op 170° C. Schenk de iets afgekoelde boter in een kom en klop de basterdsuiker en suiker erdoor. Voeg het ei toe en klop het geheel tot een luchtig beslag. Klop geleidelijk de bloem erdoor. Spatel de chocolade en bessen door het beslag. Schep dan met twee lepels of een ijsbolletjestang ongeveer 12 gelijkmatige hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze een beetje plat en houd flink wat ruimte over tussen de koekjes. Bak de koekjes in ongeveer 30 minuten lichtbruin en gaar. Laat ze eerst 5 min afkoelen op de bakplaat en laat ze daarna verder afkoelen op een rooster.

Variatietips:

Voor wat minder zoete koekjes kan de hoeveelheid suiker verminderd worden. Of vervang de chocolade door 100 g extra blauwe bessen. De koekjes zullen dan iets frisser smaken.
Blauwe bessen muffins, met kaneel kruimelkorst
325 g bloem
150 g suiker
snufje zout
2 tl bakpoeder
75 ml plantaardige olie
1 ei
75 ml melk
225 g blauwe bessen

voor de kruimelkorst: 100 g suiker,75 g bloem, 50 g boter (koud in blokjes), 2 tl kaneel.


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200° C. Vet de muffinvorm in of gebruik papieren cakevormpjes. Meng de bloem met de suiker, zout en bakpoeder. Meng de olie, het ei en de melk in een andere kom en mix dit door het bloemmengsel. Doe de blauwe bessen erdoor en vul de muffinvorpjes ermee.
Voor het kruimeldeeg: Meng de suiker, bloem en boter en kaneel. Prak het een beetje door elkaar met een vork tot er een kruimelig deeg ontstaat. Verdeel dit over het muffindeeg. Bak de muffins in de oven voor 20-25 minuten.
Tiramisu met blauwe bessen ( 4 personen )
1 bakje mascarpone (zachte roomkaas, 250 g)
50 g witte basterdsuiker
175 ml vers sap appel-peer-framboos (fles 500 ml)
12 lange vingers (koek, pak 175 g)
1 bakje bramen (150 g)
1 bakje blauwe bessen (150 g)
1 bekertje slagroom (125 ml)
1 el cacaopoeder




Bereiding:

Klop de mascarpone met de basterdsuiker en 50 ml vruchtensap luchtig met een mixer. Bestrijk de bodem van de schaal met de helft van het mascarponemengsel. Schenk de rest van het sap in een diep bord. Wentel de lange vingers één voor één door het sap en leg ze naast elkaar op het mascarponemengsel. Druk een beetje aan. Bestrijk met de rest van de mascarpone en verdeel de bramen en de bessen erover. Klop de slagroom half stijf en bestrijk het fruit ermee. Dek de schaal af met vershoudfolie en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Bestrooi de bovenkant van de tiramisu vlak voor serveren met cacao.
Blauwebessenpannenkoekjes ( 4 personen ) Kinderrecept
50 g roomboter
200 ml karnemelk
2 eetlepels suiker
1 ei
150 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
1 bakje blauwe bessen (150 g)






Bereiding:

Smelt 25 g roomboter in een steelpan. Klop 200 ml karnemelk, de gesmolten boter, 2 el suiker, 1 ei en een mespunt zout in een kom los. Klop er 150 g gezeefd zelfrijzend bakmeel door. Voeg 1 bakje blauwe bessen (150 g) toe. Verhit nog 25 g roomboter in een koekenpan en schep er 4 flinke el beslag in zodat je 4 pannenkoekjes hebt. Bak ze in 4 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege. Doe hetzelfde met de rest van het beslag. Lekker met een paar eetlepels honing.
Gerookte kipfilet met blauwe bessen dipsaus
Salade: 500 g rucola, 1 gerookte kipfilet, 100 g blauwe bessen.

Mayonaise:
20 ml azijn, 1 el mosterd, 1 eidooier, 70 ml fruitige olijfolie

Dipsaus: 200 g blauwe bessen, 400 ml yoghurt, 100 g mayonaise, blauwe bessenlikeur, zout, versgemalen peper



Bereiding:

Mayonaise: Voeg de ingrediënten bij elkaar behalve de olie en meng ze. Schenk nu voorzichtig al roerend de olie erbij tot er een gladde massa ontstaat. Maak op smaak met zout en peper.

Salade: Was de rucola, laat goed uitlekken en verdeel de sla over de borden. Snijd kipfilet in dunne plakjes en verdeel over de sla.

Dipsaus: Pureer voor de dipsaus de blauwe bessen met de staafmixer fijn. Meng de yoghurt en de mayonaise en breng op smaak met een beetje likeur. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de salade met de saus.
Bron: 24Kitchen.nl
Blauwe bessen-appelcrumble
4 appels friszuur (bijv. fuji), geschild
1 bakje blauwe bessen (150 g)
200 g zelfrijzend bakmeel
150 g rietsuiker (zak 1 kg)
3 el havermout
1 vanillestokje (zakje 1.5 g)
175 g boter, koud, in blokjes




Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190° C. Snijd de appels in blokjes en verdeel ze samen met de bessen over de ovenschaal.
Meng het bakmeel, de suiker en havermout. Snijd het vanillestokje open en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Kneed samen met de boter door het bakmeelmengsel. Wrijf het mengsel tussen je vingers tot kruimels en verdeel deze over het fruit. Bak de crumble in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin. Serveer warm of koud. Lekker met crème fraîche of een bolletje roomijs.
Hard broodje met blauwe bessencrème, ham en ananas
250 gr blauwe bessen
1 eetlepel honing
1 plak ananas
1 plakje Hüttenkäse
stokbroodjes
8 plakken licht gerookte achterham
1 klein bakje alfalfa





Bereiding:

Schep de helft van de bessen in een kom en voeg de honing toe. Druk de bessen fijn met een lepel. Snijd de ananas in zeer fijne blokjes. Vermeng de Hüttenkäse met de bessenpuree en de ananas. Snijd de broodjes open, leg op elk broodje 2 plakken ham. Schep hierop het Hüttenkäse mengsel. Verdeel de rest van de bessen en de alfalfa over de borden. Garneer met veldsla.
Ricottatompouce met blauwe bessen ( 4 personen )
4 plakjes bladerdeeg
2 blaadjes gelatine
3 eetlepels met rode bessensiroop
30 gr suiker
200 gr ricotta
100 mililiter créme fraîche
eiwit
150 gram poedersuiker
200 gram blauwe bessen


Bereiding:

Verwarm de over voor op 200° C. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot de dikte van 1 plakje (dit vermindert het rijzen van het deeg). Snijd uit het deeg 8 rechthoeken van 5x10 cm en leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier. Prik met een vork gaatjes in de deegplakjes en bak ze in 15 minuten lichtbruin en gaar in de oven. Laat de deegplakjes afkoelen voor gebruik. Week voor de tompoucevulling de blaadjes gelatine in water en verhit de bessensiroop met de suiker in een pannetje. Knijp de gelatine goed uit en roer de blaadjes met eeen garde door het warme bessensap. Blijf roeren tot de gelatine geheel is opgelost en meng het bessensap met de ricotta en crème fraîche. Laat de tompoucevulling ongeveer 1 uur opstijven in de koeling. Sla voor de fondant het eiwit in een kom schuimig. Zeef de poedersuiker erop en en roer tot er een dik, glad en glanzend mengsel ontstaat. Maak de tompouces door 4 deegplakjes te beleggen met de helft van het ricottamengsel. Verdeel hierover de blauwe bessen en smeer hierop de rest van de ricotta. Sluit de tompouces af met een bladerdeegplakje ingesmeerd met fondant. Garneer met blauwe bessen en munt
Appeltaart met blauwe bessen
1 pak appeltaartmix
150 gr boter of margarine
1 losgeklopt ei
4-5 appels, geschild en in blokjes
100 gr blauwe bessen
35 gr suiker
3 tl kaneel




Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175° C. Meng de boter met de taartmix en ¾ van het losgeklopte ei. Meng tot er een stevig deeg ontstaat. Bedek de bodem en randen van een ingevette springvorm met het deeg, houd een beetje achter voor de bovenkant. Maak de vulling door de appelblokjes, blauwe bessen, suiker en kaneel door elkaar te mengen. Vul de vorm met het mengsel. Maak van het overgebleven deeg rolletjes en maak hiervan een vlechtwerk boven op de vulling. Bestrijk het deeg met het overgebleven ei en zet de taart 45-60 minuten in de voorverwarmde oven.